06-24644358 k.dijkstra@hoveniercoris.nl

Ontwerp en Aanleg

Natuurlijk, avontuurlijk en onderhoudsarm tuinieren. De natuur het werk laten doen en het hele jaar door genieten van de tuin.

Lang niet iedereen tuiniert graag. Soms is dat lapje grond rond het huis eerder een last dan een lust. Voor iedereen die niet graag tuiniert, heb ik een aantal ideeën om het tuinwerk tot een minimum te beperken. Want in een luie tuin heb je nu eenmaal veel meer tijd om languit te genieten.foto-1

Wie echter denkt dat het perceel grond om het huis aan zijn lot overgelaten kan worden, heeft het mis. Er is, op lange termijn, niets zo arbeidsintensief als een braakliggend stuk grond of een verwaarloosde tuin. Daarom is een goed ontwerp heel belangrijk.

Samen met de natuur

Gelukkig zijn er tal van mensen die van het hun toevertrouwde stukje wereld iets moois willen maken. Bovendien lijken jonge mensen meer ecologisch te gaan. Ze willen een tuin die een biotoop is of zelfs verschillende biotopen waar planten, dieren en mensen en hun kinderen zich goed voelen en in harmonie samenleven.

De tijd dat een tuin een aanslag was op de natuur, is – als het aan mij ligt – voorbij. Ik tuinier met de natuur mee en houd rekening met al wat groeit en bloeit, fladdert, vliegt en kruipt. In de natuur hangt alles met alles samen. Daarvan ben ik mij bewust. Daarom gebruik ik geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen en grijp pas in wanneer dat echt nodig is.

Niet ieder ‘wild plantje’ wordt meer verwijderd en niet iedere bladluis meer bestreden. Flora en fauna horen bij elkaar in de tuin. Het gaat niet om het bedwingen van planten en dieren, maar maximaal om het bijsturen in de tuin.

Die samenwerking met de natuur heeft gevolgen:

  • de tuin wordt onderhoudsarm
  • u ontdekt de schoonheid van de natuur in de tuin
  • uw tuin wordt een plek waarin vele plant & dieren een ‘toevluchtsoord’ vinden

Voor dit alles heb ik vele tips en trucs.

Mijn ontwerpen zijn daaraan te herkennen, dat de plantencombinaties ‘zichzelf’ in stand houden, met veel vaste, bloeiende planten en siergrassen, (winter)bloeiende struiken die een natuurlijk effect hebben.

Met een klein budget

Niet van plan veel geld voor de tuin uit te geven? Het hoeft niet veel geld te kosten…..maar dan is een daarop afgestemd ontwerp en plan wel nodig.

Een tuin zonder planten is natuurlijk niks. Flink inladen bij het tuincentrum is helaas alles behalve gratis. Een belangrijke factor voor kosten van planten is tijd. Een plant of struik is duurder naar mate het langer duurt voordat hij klaar is voor de verkoop. Langzame groeiers zijn dus bijna altijd kostbaar, snelle jongens zijn goedkoop. Met de wat ‘goedkopere’ soorten valt echter een prima ontwerp te maken!

Behalve planten heb je natuurlijk ook ‘hardware’ nodig in de tuin; bestrating, omheining…

Hierop kun je flink op besparen. Als het gaat om tuinieren met een beperkt budget, ben ik u graag van dienst.

Tuinieren voor wie ifoto-3ets aparts wil

Een tuin kan bijzonder zijn, omdat deze bijzondere planten(combinaties) of materialen herbergt. Maar meestal wordt de tuin als bijzonder ervaren, omdat de persoonlijke wensen, smaak en voorkeur van de eigenaar terugkomen in de tuin. Daarom besteed ik bij het ontwerp, aanleg en onderhoud veel aandacht aan overleg. Communicatie vind ik minstens zo belangrijk als vakmanschap.